Sunday, October 4, 2009

SEBAB WHY AKU JD CIKGU & BUKANNYA………….

  • Kecik2 lg masa dlm kandungan mak aku, parents aku nak aku jd cikgu
  • Time sek ren, aku suka main cikgu2 dengan kawan2 aku, suka sangat bila nak rite buku.
  • Bila nak tulis dlm buku rekod sek rendah, cikgu Tanya cita2 nak jadi pa? dengan bangganya aku menjawab “GURU”.(my be sume kengkawan aku sume nak jd cikgu kot, 2 yg aku pun nak jd cikgu)
  • Lepas STPM pun aku da mengajaq anak sedara aku ( tuisyen la kiranya, sebenaqnya aku dah malas tapi makcik aku suruh gak..)
  • Bila nak aply IPTA aku aply cikgu gak..tapi akhirnya aku x dak dapat coz masa STPM malas baca buku,
  • Masa bik degree kat UKM, aku bik Ijazah sarjanamuda Pengajian Islam ( Syariah) dengan pengkhususan muamalat dan kewangan Islam.(masa ni memang semangat giler nak keje kat bank, syok ooo dapat kira duit banyak..alahai..melepas jugak)
  • Dlm masa aku study degree aku bik diploma pentadbiran kehakiman & guaman Islam ( time ni plak jiwa berkobar2 tuk menjadi seorang lawyer, tambahan lepas wat praktikal kat mahkamah).
  • Setelah 3 tahu study degree n diploma kat UKM, maka dengan ini aku telah dikurniakan dengan 2 gulung scroll iaitu “IJAZAH SARJANA MUDA PENGAJIAN ISLAM & DIPLOMA PENTADBIRAN KEHAKIMAN DAN GUAMAN ISLAM”. Da org kata aku tamak coz sume nak bolot, tapi aku peduli apa janji aku bila konvo dpt 2 skroll (tapi yg letih kena byq lebih RM300 tuk sewa jubah konvo).
  • Lupa nak cite, lepas hbs study aku mengajar kat sek swasta kat umah aku…ni kiranya first time xperince aku sbg guru secara formal (yg dulu 2 mngajar kat umah…sambil minum the pun bleh).
  • Awal tahun 2009 aku telah bergelar guru @ cikgu @ mua’lim @ muaddib @ murabbi setelah aku aply KPLI..dan sekarang aku telah mengajar lebih kurang 8 bulan kat sek ren keb…….
  • Bestnya jd cikgu ni :
    1. Cuti banyak ( cuti sek ja banyak, tapi kalau yg kena aply 7 hari ja)
    2. Time cuti pun gaji masuk
    3. Kalau dah tua pun org panggil cikgu, klu lawyer tak dak kan…


    P/S : aku tulis entry ni coz da cikgu sek aku Tanya why hang x jadi lawyer ja..coz tuk menjadi lawyer aku hanya perlu apply wat chambering dan bik exam, maka aku akan bergelar peguam syarie..
    Namun mungkin jiwaku dengan bidang pendidikan telah sebati dari kecik lagi kot…ye lah 2

6 comments:

shada said...

haha..menarik gk reason untuk jadi cikgu tuh. tmbah lagi satu..kalau jadi cikgu dapat hadiah banyak bila time hari guru. hehe

salam perkenalan (^_^)

cemomoi said...

woo ble wat reunion ni

Farihah Ahmad said...

Hai cigu Kak Ah~~

NaiLuL AwtHaR said...

reunion?????????????
bleh ja tapi jgn bila da plan x jadi plak last minit..
2 yg wat x mau join reunion agi

NaiLuL AwtHaR said...

reunion?????????????
bleh ja tapi jgn bila da plan x jadi plak last minit..
2 yg wat x mau join reunion agi

NaiLuL AwtHaR said...

reunion?????????????
bleh ja tapi jgn bila da plan x jadi plak last minit..
2 yg wat x mau join reunion agi